Türk kulüplerine şok! Devler Ligi sonrası şimdi de...

Süper Lig’de ilk sırada olan takımını Şampiyonlar Ligi’ne direkt gönderme hakkını kaybeden Türkiye, UEFA Avrupa Ligi’nde de grup aşamasının dışında kaldı. Mevcut sezonda rakiplerin puan toplamaya devam etmesi ve gelecek sezon yapılacak hesaplama nedeniyle bu turnuvanın elemeleri de riske girdi

Türk kulüplerine şok! Devler Ligi sonrası şimdi de...

UEFA Ülke Sıralaması’nda son dönemde büyük gerileme yaşayan Türkiye’nin puanlarının azalması, Şampiyonlar Ligi’nin ardından kıtanın iki numaralı kupası için de bir tehdit haline geldi.

Devler Ligi hakkını kaybetti 

Avrupa kupalarına hangi ülkenin kaç takım göndereceğini ve bu takımların hangi turlardan mücadeleye başlayacaklarını belirleyen puantajda ilk 10 sıranın dışına çıkan Türkiye’nin, geride kalan sezonu ilk 13 dışında noktalamasıyla, Süper Lig’i gelecek sezon şampiyon tamamlayacak takım Şampiyonlar Ligi’ne direkt grup aşamasından katılma hakkını kaybetmişti.

Rakipler yollarına devam etti 

Avrupa kupalarında hiçbir temsilcimiz bu sezon grup aşamasından yukarısını göremedi. Ancak sıralamada Türkiye ile yarışan yakın sıralardaki bir çok ülkenin takımları yola devam etti.

Arayı açtılar 

Bu ülkelerin takımları, puanları toplamaya devam ettikçe, Türkiye’yi yakalayıp geçtiler veya arayı açtılar.UEFA Ülkeler Sıralaması’na gelecek sezon Türkiye en iyi ihtimalle 17. sıradan başlayacak.

Bir sonraki sezon tehlikede 

Ülke puanında ilk 6’da olmadığı için grup aşamasına direkt takım veremeyen Türkiye, şu aşamada play-off turundan temsilcisini gönderiyor. Bu turnuvada Türkiye, UEFA Ülkeler Sıralaması’nın ilk 15’in dışında olduğu için bu eleme turuna takım göndermesi de, bir sonraki sezon için tehlikeye girdi.

Gelecek sezon kritik 

Ülkemiz bu tehlikeden ancak 2021-22 sezonunda kulüplerinin sportif performansının, yeniden bu sıralama içine dahil olacak bir başarıyı yakalamasıyla kurtulabilecek.

2016-17 sezonu değerlendirmeden düşecek 

Diğer ülke takımlarının mevcut sezonda puan biriktirmeye devam etmelerinin yanı sıra, değerlendirmeden düşülecek 2016-17 sezonunda Türkiye’den çok yüksek bir puanı da kenara atılacak.

Katılımcı sayısı 32'ye düştü 

UEFA’nın yeni oluşturduğu Konferans Ligi’nin yürürlüğe girmesi, Avrupa Ligi’nin formatını da ekledi. Katılımcı takım sayısı 48’den 32’ye indirilen lige alımda da değişikliğe gidildi.

Puanları topluyorlar

Türkiye’yi bu sezon Avrupa kupalarında temsil eden takım kalmaması, sıralamada sürekli daha da gerilere düşülmesine neden oldu. 2016-17 sezonunun değerlendirmeden düşüleceği gelecek sezon başı göz önünde bulundurulduğunda, Sırbistan, Güney Kıbrıs, İsviçre, Hırvatistan gibi ülkeler Türkiye’yi geride bıraktı. 18 ve 19. sıralarda bulunan ve hala yoluna devam eden takımları bulunan Yunanistan ve Çek Cumhuriyeti’nin ise sezon bitmeden Türkiye’yi geride bırakma ihtimalleri bulunuyor.

(Skorer)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER